Ανακουφίστε, μειώστε και αντιμετωπίστε τα συμπτώματα με Daflon

Το Daflon είναι μια από του στόματος χορηγούμενη θεραπεία για το αίσθημα βάρους και πόνου στα πόδια, τους κιρσούς και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την κακή κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. 1

Απαντήστε 5 σύντομες ερωτήσεις για να αξιολογήσετε τα συμπτώματά σας και τους παράγοντες κινδύνου

  1. Adapted from Nicolaides A, Kakkos S, Baekgaard N, et al. Management of chronic venous disorders of the lower limbs.
Αξιολόγηση των συμπτωμάτων σας

Αίσθημα βάρους και πόνος στα πόδια;

wave icon

Το αίσθημα βάρους, ο πόνος και το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να είναι αποτέλεσμα συσσώρευσης υγρού σε αυτά, λόγω κακής κυκλοφορίας του αίματος. Αυτή η αύξηση υγρού οδηγεί στα συμπτώματα της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, μια πάθηση που επηρεάζει την υγεία των φλεβών στα κάτω άκρα και επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. 2

  1. Guidelines according to scientific evidence. Part I. Int Angiol. 2018;37(3):181-254.1 Bergan JJ et al. N Engl J Med. 2006;355:488-498​1.

Υγιείς φλέβες

Οι υγιείς φλέβες έχουν μικρές βαλβίδες που επιτρέπουν τη ροή του αίματος μόνο προς μία κατεύθυνση.

Μη υγιείς φλέβες

Όταν τα εσωτερικά τοιχώματα των φλεβών έχουν υποστεί βλάβη και οι βαλβίδες αυτές δεν λειτουργούν σωστά, το αίμα μπορεί να ρέει πίσω στις φλέβες, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αίματος στην κνήμη και συνεπώς να οδηγήσει σε διεσταλμένες φλέβες και δυσάρεστα συμπτώματα που μπορούν να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Αντιμετωπίστε τα συμπτώματά σας εγκαίρως

wave icon

Το αίσθημα βάρους, ο πόνος και το πρήξιμο στα πόδια μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να επιδεινωθούν, να οδηγήσουν σε ευρυαγγείες, κιρσούς και έλκη των κάτω άκρων. Η εξέλιξη της νόσου περιγράφεται ως στάδια C0-6, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, όπως φαίνεται εδώ:

Στάδιο 0

Αίσθημα βάρους και πόνος στα πόδια

image

Μάθετε περισσότερα​

Στάδιο 0

Αίσθημα βάρους και πόνος στα πόδια

Το πρώτο στάδιο δεν παρουσιάζονται ορατά σημάδια φλεβικής νόσου. Ωστόσο, η ζημιά μπορεί να έχει αρχίσει ήδη να συσσωρεύεται στο εσωτερικό της φλέβας. Αυτό προκαλεί φλεβική παλινδρόμηση και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία, ακόμη και αν τα μόνα συμπτώματα που έχετε είναι το αίσθημα βάρους και ο πόνος στα πόδια.

image

Close

Στάδιο 1

Ευρυαγγείες/Δικτυωτές φλέβες

image

Μάθετε περισσότερα​

Στάδιο 1

Ευρυαγγείες/Δικτυωτές φλέβες

Αν αγνοήσετε τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθεί η πάθηση, οδηγώντας σε σπασμένα αγγεία ή «αραχνοειδείς φλέβες» και ορατές φλέβες. Συνήθως δεν προκαλούν πόνο, υποδηλώνουν όμως προβλήματα στις φλέβες των ποδιών. Είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε αυτά τα πρώιμα σημάδια, καθώς η πάθηση μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία.

image

Close

varices visibles en la pierna

Στάδιο 2

Ορατοί κιρσοί

image

Μάθετε περισσότερα​

Στάδιο 2

Ορατοί κιρσοί

Αν δεν αντιμετωπιστεί, το στάδιο 1 θα εξελιχθεί στο στάδιο 2 με τις φλέβες να διαστέλλονται ασυνήθιστα, να απλώνονται και να γίνονται ελικοειδείς. Αυτές οι ορατές, διογκωμένες φλέβες στα πόδια και τους αστραγάλους αποτελούν σαφή ένδειξη χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

image

Close

Στάδιο 3

Οίδημα σε αστράγαλο και πόδι

image

Μάθετε περισσότερα​

Στάδιο 3

Οίδημα σε αστράγαλο και πόδι

Οίδημα (πρήξιμο) μπορεί να εμφανιστεί στο στάδιο 3 που προκαλείται από αυξημένη πίεση και διαρροή, ως αποτέλεσμα περαιτέρω φθοράς των φλεβικών τοιχωμάτων και των βαλβίδων.

image

Close

Στάδιο 4

Δερματικές αλλαγές

image

Μάθετε περισσότερα​

Στάδιο 4

Δερματικές αλλαγές

Η συνεχής κακή κυκλοφορία μπορεί να οδηγήσει στο στάδιο 4, το οποίο εκδηλώνεται με μαύρο χρώμα στο δέρμα γύρω από τους αστραγάλους σας (υπερχρωματισμός), ερυθρότητα, αφυδάτωση του δέρματος, κνησμό (φλεβικό έκζεμα), σκλήρυνση μαλακών ιστών και με την ανάπτυξη λευκών κηλίδων.

image

Close

Στάδιο 5

Επουλωμένα έλκη

image

Μάθετε περισσότερα​

Στάδιο 5

Επουλωμένα έλκη

Το στάδιο 5 καθορίζεται από την παρουσία ανοιχτών αλλά επουλωμένων πληγών σε περιοχές του δέρματος, τα λεγόμενα έλκη. Τα έλκη μπορεί να είναι επώδυνα και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής σας, δυσχεραίνοντας την κίνηση.

image

Close

Στάδιο 6

Ενεργά έλκη

image

Μάθετε περισσότερα​

Στάδιο 6

Ενεργά έλκη

Αν φτάσετε σε αυτό το στάδιο, θα έχετε ανοιχτές πληγές στα πόδια σας, τα λεγόμενα έλκη. Εσωτερικά, σε αυτό το στάδιο εμφανίζεται μεγαλύτερη επιδείνωση στην κυκλοφορία και αυξημένη διαρροή στα τριχοειδή αγγεία.

image

Close

Αν παρουσιάζετε κάποιο από αυτά τα σημεία και συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τις επιλογές θεραπείας που έχετε.

Με την αναγνώριση των συμπτωμάτων και τις κατάλληλες ενέργειες, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά την πιθανότητα να εξελιχθεί η πάθησή σας και να ελαττώσετε την επίδραση της στην καθημερινή σας ζωή.

Συμβουλές για υγιή πόδια

wave icon

Με την ένταξη απλών συνηθειών στην καθημερινότητά σας και τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορείτε να συμβάλλετε στην προστασία των ποδιών σας από τη δυσφορία που προκαλείται από αυξημένο υγρό στα πόδια σας και από τη ζημιά που μπορεί αυτό να προκαλέσει στις φλέβες με την πάροδο του χρόνου:

Παραμείνετε δραστήριοι

Η τακτική άσκηση συμβάλλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας και στην τόνωση των μυών στα πόδια σας.

Φοράτε κάλτσες συμπίεσης

Αποφύγετε τα στενά ρούχα, τα οποία μπορεί να εμποδίσουν τη ροή αίματος στα πόδια και να ευξήσουν τον κίνδυνο χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος

Προσέχετε το σωματικό σας βάρος καθώς η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει φράξιμο ή αποδυνάμωση των βαλβίδων στο πόδι.

Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια

Επιλέξτε παπούτσια με μεσαίο τακούνι αντί για ίσια ή ψηλοτάκουνα για να βοηθήσετε περισσότερο την κυκλοφορία του αίματος στην κνήμη.

Φοράτε άνετα ρούχα

Αποφύγετε τα στενά ρούχα, τα οποία μπορεί να περιορίσουν τη ροή του αίματος στα πόδια και να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.

Παραμείνετε δροσεροί

Οι φλέβες διαστέλλονται στη ζέστη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αίματος και, στη συνέχεια, αίσθημα βάρους και κούραση στα πόδια σας.

Τακτική κίνηση

Αποφύγετε την όρθια ή καθιστή θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να αποτρέψετε τη συγκέντρωση αίματος στις φλέβες των ποδιών σας και να βοηθήσετε τη επιστροφή του αίματος προς στην καρδιά.

Τοποθετήστε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση

Κρατήστε τα ποδιά σας ψηλά και αποφύγετε να κάθεστε σταυροπόδι όταν χαλαρώνετε, για να βοηθήσετε την επιστροφή του αίματος προς την καρδιά.

Εκτός από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορούν να εφαρμοστούν τοπικές κρέμες και τζελ για την ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς και ιατρικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση πιο προχωρημένων σταδίων.

Συχνές ερωτήσεις

wave icon

Η θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας των ποδιών. Αν πιστεύετε ότι πάσχετε από αυτήν την προοδευτικά εξελισσόμενη πάθηση, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με κατάλληλη θεραπεία ή συνδυασμό θεραπείας για εσάς.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται το Daflon;

Το daflon είναι μια από του στόματος θεραπεία που βοηθά στην ανακούφιση των σημείων και συμπτωμάτων της ήπιας έως μέτρια χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, όπως οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες, ο πόνος στα πόδια, οι κράμπες στα πόδια και το αίσθημα βάρους στα πόδια. Επίσης βοηθά να μειωθεί το οίδημα των ποδιών που σχετίζεται με την φλεβική ανεπάρκεια.

Χρειάζομαι συνταγή για το daflon;

To daflon ανήκει στην κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Εάν δεν μπορείτε να το βρείτε, ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας το παραγγείλει.

Πώς λειτουργεί το daflon;

Το daflon δρα βελτιώνοντας τον φλεβικό τόνο ώστε να επιτευχθεί καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, μείωση του πόνου, και του πρηξίματος στα πόδια και αλλά και του αισθήματος βάρους στα πόδια.

Το daflon δρα βελτιώνοντας τον φλεβικό τόνο ώστε να βελτιωθεί και η φλεβική κυκλοφορία. Βοηθά να περιοριστούν τα συμπτώματα στα πόδια που σχετίζονται με την φλεβική νόσο όπως το βάρος, ο πόνος, το πρήξιμο.

Τι είναι το Daflon;

Η δραστική ουσία του daflon είναι κονιοποιημένο κεκαθαρμένο φλαβονοειδές κλάσμα (MPFF). Περιλαμβάνει βιοφλαβονοειδή από εσπεριδοειδή, με την ακόλουθη σύνθεση, 90% διοσμίνη, και 10% άλλα φλαβονοειδή εκπεφρασμένα ως εσπεριδίνη.

Τι σημαίνει κονιοποιημένο;

Κονιοποιημένο σημαίνει ότι η ουσία έχει κατακερματιστεί σε πολύ μικρά σωματίδια για πιο αποτελεσματική απορρόφηση.

Πώς να πάρω σωστά το Daflon για χρόνια φλεβική ανεπάρκεια;

Λάβετε 2 δισκία daflon την ημέρα, 1 το μεσημέρι και 1 το βράδυ, κατά τη διάρκεια των γευμάτων ή όπως σας συμβούλευσε ο ιατρός σας.

Για πόσο χρονικό διάστημα θα πρέπει να παίρνω το Daflon;

To daflon αποτελεί μια συνεχόμενη θεραπεία για μια χρόνια εξελικτική πάθηση. Συνιστάται να συνεχίσετε να λαμβάνετε το daflon εκτός αν σας έχει συμβουλεύσει διαφορετικά ο ιατρός ή ο φαρμακοποιός σας.

Παίρνω πολλά φάρμακα, έχει το Daflon αλληλεπίδραση με άλλα φάρμακα;

Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον ιατρό σας και να συζητήσετε εάν είναι ασφαλές να συνδυάσετε το daflon με άλλη φαρμακευτική αγωγή.

Είναι καλά ανεκτό το daflon;

Το daflon είναι καλά ανεκτό, και οι ανεπιθύμητες ενέργεις που έχουν παρατηρηθεί σε μελέτες είναι ήπιες. Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν υπερευαισθησία/ αλλεργία, γαστρεντερολογικές διαταραχές, ζαλάδα, πονοκεφάλους, δυσφορία και δερματικές αντιδράσεις.