6/3/2022

Φλεβικές παθήσεις κατά τη διάρκεια της κύησης

Πώς να βοηθηθεί η μέλλουσα μητέρα;

…Η φουσκωμένη κοιλιά κουνιέται και εμφανίζεται ξαφνικά ένα μικρό σημάδι: το μωρό χτυπά επίμονα στον νέο, άγνωστο ακόμα για εκείνο κόσμο. Αλλά η μητέρα του, όπως φαίνεται, δεν το προσέχει αυτό. Είναι κουρασμένη από όλη την ημέρα και μόλις τώρα έχει καθίσει, απλώνοντας τα πόδια της για να ανακουφιστεί από το αίσθημα βάρους, τον πόνο και το κάψιμο που νιώθει.

Δυστυχώς, η περίοδος της εγκυμοσύνης δεν έχει μόνο ευτυχισμένες στιγμές. Πολλές γυναίκες, αυτήν την περίοδο αναπτύσσουν κιρσούς, ή αν το πρόβλημα των κιρσών τις είχε απασχολήσει και πριν την εγκυμοσύνη, ενδέχεται να ενταθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα: πόνος, αίσθημα βάρους, πρήξιμο στα πόδια. Η κλινική εμπειρία έχει δείξει ότι υπάρχει σύνδεση της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων της φλεβικής νόσου με την εγκυμοσύνη.

Αλλαγές που επηρεάζουν το φλεβικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 

  • Κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, γίνονται ορμονικές αλλαγές στον οργανισμό της μέλλουσας μητέρας, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο μυϊκός τόνος των φλεβικών τοιχωμάτων.
  • Επίσης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται σχεδόν στο τριπλάσιο ο όγκος του κυκλοφορούντος αίματος.
  • Ταυτόχρονα, μεγαλώνει και η μήτρα, η οποία ασκεί πίεση στα αιμοφόρα αγγεία του πυελικού εδάφους, εμποδίζοντας την φλεβική ροή.
  • Επιπλέον, το πρόσθετο βάρος λόγω, για παράδειγμα, της πολύδυμης κύησης, προκαλεί μεγαλύτερη πίεση στις εν τω βάθει φλέβες των κάτω άκρων.
  • Ορισμένοι συγγραφείς σημειώνουν επίσης έναν άλλο προδιαθεσικό παράγοντα, τη σημαντική μείωση της δραστηριότητας των εγκύων, καθώς όσο πιο πολύ μεγαλώνει η κοιλιά τους, τόσο λιγότερο πρόθυμες είναι οι μέλλουσες μητέρες να κινηθούν επειδή κουράζονται γρήγορα.

 

Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το φορτίο των αιμοφόρων αγγείων αυξάνεται, η πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων εντείνεται και η μέλλουσα μητέρα αναπτύσσει φλεβική νόσο.

Αντιμετώπιση της φλεβικής νόσου στην εγκυμοσύνη

Ο πρώτος και ο πιο σημαντικός κανόνας: Μην παίρνετε πρωτοβουλίες. Κάθε έγκυος γυναίκα ξέρει ότι οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από τη λήψη ιατρική συμβουλής.

Μια εγκυμοσύνη φέρνει πάντα μεγάλες αλλαγές. Όταν παρουσιαστούν τα πρώτα συμπτώματα της φλεβίτιδας (σε αυτά περιλαμβάνονται το πρήξιμο, ο πόνος και το αίσθημα βάρους στα πόδια, η εμφάνιση σπασμένων φλεβών στην επιδερμίδα, κ.λπ.), θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αγγειολόγο ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία αλλά και κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Σε κάθε περίπτωση, η εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη περίοδος για να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας, γιατί μετά τον τοκετό όλες οι δυνάμεις συνήθως ξοδεύονται για τη φροντίδα του μωρού.

Ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών, σίγουρα η περίοδος αυτή θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σας για τις χαρούμενες στιγμές της!

 

2024