6/3/2022

Ορμονοθεραπεία και φλεβίτιδα

 

Πώς μπορούμε να μην αποκτήσουμε άλλα προβλήματα κατά τη προσπάθεια επίλυσης ενός αρχικού;

Η ιατρική κοινότητα δεν διακρίνει την ασθένεια της φλεβίτιδας με βάση το φύλο, ωστόσο, συμφωνούν ότι δυστυχώς, οι γυναίκες, είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρουν από κιρσώδεις φλέβες.

Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα χαρακτηριστικά του γυναικείου σώματος. Ενδεικτικά, η αφορμή για την ανάπτυξη της ασθένειας σε 8 από τις 10 ασθενείς με φλεβική πάθηση είναι η εγκυμοσύνη.

Η επιβάρυνση, στην οποία υποβάλλεται το φλεβικό σύστημα μιας γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη, είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ιδίως τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, η μήτρα διογκώνεται, και σε συνδυασμό με το έμβρυο που μεγαλώνει, πιέζει τα αιμοφόρα αγγεία.

Εξίσου επηρεάζουν τη κατάσταση των φλεβών της μέλλουσας μητέρας και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυξάνονται τα επίπεδα των ορμονών. Η απότομη αύξηση των επιπέδων των ορμονών μπορεί να οδηγήσει σε εξασθένηση των φλεβικών τοιχωμάτων. Εξαιτίας αυτού διευρύνεται σημαντικά η κοιλότητα των αιμοφόρων αγγείων και οι φλεβικές βαλβίδες παύουν να λειτουργούν σωστά. Το αίμα λιμνάζει στις φλέβες και αυτές διαστέλλονται: έτσι, αναπτύσσεται φλεγμονή και τα τοιχώματα των φλεβών γίνονται διαπερατά. Στη συνέχεια, το πλάσμα διαρρέει στον περιβάλλοντα ιστό σχηματίζοντας οίδημα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με παρόμοιο τρόπο επιδρούν στις φλέβες και τα μέσα αντισύλληψης που λαμβάνονται από το στόμα. Επίσης, η ανάπτυξη φλεβίτιδας ενδέχεται να επιδεινωθεί κατά τη χορήγηση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση.

Φαινομενικά, το πρόβλημα λύνεται εύκολα, αρκεί να διακοπεί η λήψη ορμονικής θεραπείας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η ορμονική θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τις γυναίκες, καθώς η λήψη της τις βοηθάει να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της εμμηνόπαυσης, να φαίνονται και να αισθάνονται νεότερες.

Είναι εύλογη λοιπόν η απορία: «Πώς μπορεί να αποφευχθεί η ανάπτυξη της φλεβικής νόσου που μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρές επιπλοκές;». Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των ορμονικών αλλαγών στις φλέβες.

Οι γυναίκες δεν μπορούν να προβλέψουν πώς θα αντιδράσουν τα αγγεία τους κατά την εγκυμοσύνη ή την ορμονική θεραπεία. Γνωρίζουν όμως καλά ότι ιδίως την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχει ένας απαράβατος κανόνας: οποιοδήποτε φαρμακευτικό σκεύασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μόνο μετά τη λήψη ιατρικής συμβουλής.

Έτσι, όταν παρουσιαστούν τα πρώτα συμπτώματα της φλεβίτιδας (σε αυτά περιλαμβάνονται το πρήξιμο, ο πόνος και το αίσθημα βάρους στα πόδια, η εμφάνιση σπασμένων φλεβών στην επιδερμίδα, κ.λπ.), θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό αγγειολόγο ο οποίος αξιολογήσει την κατάστασή σας και εφόσον απαιτείται θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπεία αλλά και κάποιες μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας που θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

2024