6/3/2022

Ποια αθλήματα ενδείκνυνται για τη φλεβική ανεπάρκεια;

Υπάρχει η άποψη ότι αν κάποιος διαγνωστεί με ασθένειες, όπως η φλεβίτιδα ή η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια (ΧΦΑ), αυτομάτως αποκλείεται από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα. Ωστόσο, η ιατρική κοινότητα δεν υποστηρίζει αυτή την άποψη. Φυσικά, υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί, όμως, υπάρχουν αθλητικές δραστηριότητες ευεργετικές για τις φλεβικές παθήσεις.

Αθλητικές δραστηριότητες που συστήνονται για τη φλεβίτιδα και τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι οι εξής:

  • Kολύμβηση: η βέλτιστη σωματική άσκηση σε περιπτώσεις φλεβικών παθήσεων και προβλημάτων στην κυκλοφορία του αίματος. Η ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος από τη φυσική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το ήπιο αποτέλεσμα της συμπίεσης που ασκείται από το νερό, μειώνουν την αρτηριακή πίεση στα τοιχώματα των αγγείων, ενώ η οριζόντια θέση του σώματος απαλλάσσει τα κάτω άκρα από το βάρος.
  • Aqua aerobic: εξίσου καλό με το κολύμπι και με επιπλέον θεραπευτικό αποτέλεσμα λόγω της αερόβιας φυσικής δραστηριότητας.
  • Ειδική γυμναστική: οι αγγειολόγοι έχουν αναπτύξει μια σειρά ειδικών ασκήσεων που ενδείκνυνται για τη φλεβίτιδα και τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Η τακτική επανάληψη, κατά προτίμηση δύο φορές την ημέρα, αυτών των απλών ασκήσεων προστατεύει το φλεβικό σύστημα, αποσυμφορώντας τα κάτω άκρα. Αυτές οι απλές ασκήσεις, όπως το «ψαλίδι», ο «κύκλος» και το «ποδήλατο», έχουν πολύ θετικό αποτέλεσμα στην κατάσταση των ποδιών σας.
  • Περπάτημα. Σήμερα υπάρχουν πολλά είδη αθλητικού βαδίσματος. Από την απλή πεζοπορία μέχρι το σκανδιναβικό περπάτημα με μπαστούνια, όλα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τα άτομα με φλεβίτιδα και χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Σημαντικό όφελος αποφέρε ακόμα και ο περίπατος στη φύση σε χαλαρό ρυθμό για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Τα είδη των φυσικών δραστηριοτήτων που επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις στη φλεβίτιδα και τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια είναι τα εξής:

Τζόκινγκ. Το τζόκινγκ συνιστάται επίσης από τους ειδικούς για τα άτομα με φλεβικές παθήσεις, αλλά με περιορισμούς. Χαλαρός ρυθμός, χρήση καλτσών συμπίεσης στα τελευταία στάδια της νόσουκατάλληλα παπούτσια και καθόλου επιπλέον βάρος είναι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Χορός. Ο χορός όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση, αλλά συμβάλλει και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής ροής του αίματος. Σε περιπτώσεις φλεβίτιδας και χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας μπορείτε να δοκιμάσετε τα παρακάτω: χορό της κοιλιάς, zumba, λάτιν χορούς, salsa. Ενώ καλύτερα να αποφύγετε το κλασσικό μπαλέτο, το φλαμένκο και το break dance.

Σε περίπτωση φλεβίτιδας ή ΧΦΑ τα όργανα γυμναστικής πρέπει να επιλέγονται με ιδιαίτερη προσοχή. Ωστόσο, οι οπαδοί του γυμναστηρίου δεν είναι απαραίτητο να το διακόψουν εντελώς. Κατάλληλα θα ήταν τα όργανα γυμναστικής cardio. Επίσης είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν γυμναστή με εξειδίκευση στις φλεβικές παθήσεις και να περιορίσετε την άρση βαρών άνω των 3 κιλών καθώς και τα στενά ρούχα γυμναστικής.

Πολλά είδη γυμναστικής προκαλούν μεγαλύτερη επιβάρυνση στα πόδια, όπως η άρση βαρών και οι προβολές.

Φυσικά, αυτή η επιβάρυνση δεν ενδείκνυται σε περίπτωση φλεβίτιδας ή χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας. Αλλά οι συνεδρίες με κατάλληλους γυμναστές ακολουθώντας ένα ειδικά προσαρμοσμένο προπονητικό πρόγραμμα θα έχουν πολύτιμη συμβολή στην υγεία σας.

  • Γιόγκα. Σε γενικές γραμμές, η γιόγκα συνιστάται για όλους, αλλά υπάρχουν και πολλές ασκήσεις ασάνα για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και την ενίσχυση του φλεβικού συστήματος. Σε κάθε περίπτωση, για τη φλεβίτιδα αντενδείκνυται η στατική στάση των ποδιών και η συστροφή των ποδιών σε όλες τις στάσεις καθώς η ροή του αίματος στα κάτω άκρα σε αυτές τις περιπτώσεις περιορίζεται.
  • Ποδηλασία. Μια υπέροχη σωματική δραστηριότητα για τη φλεβίτιδα και τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια, φυσικά σε ήπιο ρυθμό και με τη χρήση κατάλληλων καλτσών συμπίεσης και άνετων ρούχων.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι για κάθε σωματική δραστηριότητα, αναφορικά με την ένταση και τη συχνότητά της, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας..

Ωστόσο, η σωματική δραστηριότητα από μόνη της δεν είναι σε θέση να βελτιώσει δραστικά την κατάσταση του φλεβικού σας συστήματος.

Για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής νόσου και της φλεβίτιδας οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση φλεβοτονικών σκευασμάτων: πρόκειται για ειδικά φάρμακα που αυξάνουν τον φλεβικό τόνο, έχουν δράση έναντι της φλεβικής φλεγμονής και βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία του αίματος. Ένας από τους πλέον συνιστώμενους φλεβοτονικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής νόσου ήδη από τα αρχικά στάδια, είναι το Daflon® το οποίο συμβάλλει στη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως ο πόνος, το αίσθημα βάρους και κόπωσης και το οίδημα στα πόδια .  Σε συνδυασμό με την κατάλληλη σωματική άσκηση, το Daflon ® μπορεί να συμβάλει στην αναστολή της περαιτέρω εξέλιξης της φλεβικής νόσου και στη διατήρηση της υγείας των ποδιών σας! 1

Οδηγίες Χρήσης Daflon

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

βιβλιογραφικές αναφορές

1. Pascarella L , Eur J Vasc Endovasc Surg 35, 102e110 (2008)

2024