6/3/2022

Πόσο επικίνδυνη είναι η φλεβίτιδα;

Πολλοί κάτοικοι των μεγαλουπόλεων γνωρίζουν εκ πείρας τι σημαίνει «κιρσός και φλεβίτιδα». Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί, εξαπλώνονται υποδόρια και υπάρχει πρήξιμο, πόνος, βάρος και κόπωση στα πόδια, συμπτώματα που συνήθως επιδεινώνονται το βράδυ. Ποια γυναίκα δεν έχει νιώσει κάτι τέτοιο; Αλλά η φλεβίτιδα είναι κάτι πιο επικίνδυνο από αυτά τα εξωτερικά προβλήματα.

 

Η φλεβική νόσος κρύβει τον κίνδυνο ανάπτυξης επιπλοκών.

Συνεπώς, η φλεβίτιδα προκαλεί σοβαρές αλλαγές στο σώμα. Εξαιτίας της αντίστροφης ροής του αίματος στις φλέβες αυξάνεται η πίεση σε όλο το κυκλοφορικό σύστημα. Στη συνέχεια, η πίεση στις μικρότερες φλέβες εξισώνεται με την πίεση στα τριχοειδή αγγεία. Ως αποτέλεσμα, η εισροή του αρτηριακού αίματος προς τα όργανα και τους ιστούς επιβραδύνεται και προκαλείται υποξία. Αυτή η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, διότι η κανονική λειτουργία των κυττάρων διαταράσσεται, πράγμα που μπορεί τελικά να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο τους.

 

Eπίσης, η φλεβική ανεπάρκεια οδηγεί στη συσσώρευση των τοξικών προϊόντων του μεταβολισμού στους ιστούς. Συγχρόνως, αναπτύσσεται οίδημα, η ροή του αίματος επιβραδύνεται. Ενώ στους ιστούς σχηματίζονται ουλώδεις αλλοιώσεις, ορισμένες φορές σχηματίζονται έλκη, τα οποία σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να εκφυλιστούν και να οδηγήσουν σε κακοήθεις όγκους.

Η δυσλειτουργία της φλεβικής ροής στα κάτω άκρα μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη θρόμβωσης και θρομβοφλεβίτιδας, αν στις επιφανειακές και εν τω βάθει φλέβες σχηματιστούν θρόμβοι. Αυτό μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες. Ο θρόμβος που αποσπάται μπορεί να φτάσει μέσω του αίματος σε οποιοδήποτε όργανο και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πνευμονική εμβολή, καταλήγοντας συχνά σε θάνατο του ασθενούς.

Εάν η θεραπεία της φλεβικής νόσου δεν γίνει από την αρχή, όταν ο οργανισμός στέλνει τα πρώτα σήματα κινδύνου, η ασθένεια θα εξελιχθεί. Έτσι, οι ασθενείς που για πρώτη φορά απευθύνονται σε αγγειολόγο μετά από χρόνια με αφορμή τα φλεβικά έλκη των ποδιών που δεν επουλώνονται, συχνά ακούνε από τον γιατρό ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να τους θεραπεύσει». Η χειρουργική επέμβαση συχνά δεν είναι κατάλληλη για αυτούς τους ασθενείς λόγω της ηλικίας τους και των συνυπαρχουσών  ασθενειών.

Ως εκ τούτου, οι κιρσοί θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και η θεραπεία πρέπει να ξεκινά κατά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Ευτυχώς, η θεραπεία της φλεβίτιδας σήμερα έχει προοδεύσει πολύ χάρη στα φλεβοτονικά σκευάσματα που δίνουν τη δυνατότητα ενίσχυσης των φλεβών εκ των έσω. Ένα τέτοιο σκεύασμα που συνιστάται από πολλούς γιατρούς είναι το φαρμακευτικό σκεύασμα Daflon®1.Το Daflon® ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεβικής νόσου ενώ ταυτόχρονα, αυξάνει τον φλεβικό τόνο και προστατεύει τα αγγεία2. Το Daflon® βοηθά στη μείωση του πόνου και του οιδήματος, ανακουφίζει από το αίσθημα βάρους στα πόδια και συμβάλλει στην πρόληψη της περαιτέρω εξέλιξης της φλεβικής νόσου.1

Οδηγίες Χρήσης Daflon

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

βιβλιογραφικές αναφορές

1. Nikolaides et al. International Angiology. 2018 June; 37(3):181-254. 2. Φύλλο οδηγιών Χρήσης DAFLON 500mg

2024