6/3/2022

Συμβουλές για τη φροντίδα των ποδιών το καλοκαίρι

 

Αντιμετώπιση των κιρσών το καλοκαίρι, όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται

Η ζέστη και ο ήλιος επιδρούν σημαντικά στα συμπτώματα των φλεβικών νόσων. Η επίδραση αυτή είναι αναμενόμενη καθώς τα αγγεία είναι από τα πρώτα που αντιδρούν στην αύξηση της θερμοκρασίας. Με τη ζέστη προκαλείται πρόσθετη πίεση στα αγγειακά τοιχώματα, περιορίζεται η κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες και προκαλείται στασιμότητα.

50% περίπου των Ελλήνων  ταλαιπωρούνται από κάποιο μικρότερο ή μεγαλύτερο πρόβλημα φλεβικής νόσου, αλλά λίγοι γνωρίζουν πώς να το αντιμετωπίσουν.

Το πρόβλημα είναι συνήθως πιο έντονο στις γυναίκες. Οι γυναίκες κυοφορούν, γεννούν και υφίστανται ορμονικές μεταβολές. Πολλές γυναίκες στέκονται όρθιες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, συχνά φορώντας ψηλοτάκουνα παπούτσια. Και αφού γυρίσουν σπίτι, τις περιμένουν όλες οι δουλειές του νοικοκυριού, το σιδέρωμα, το καθάρισμα, το μαγείρεμα που απαιτούν ορθοστασία. Εξαιτίας όλων αυτών, έχουν συχνά ένα αίσθημα βάρουςκούρασης και πόνο στα πόδια τους.

Συχνά υπομένουν το αίσθημα βάρους, πόνου και κούρασης, συμπτώματα που εντείνονται τις βραδινές ώρες. Τα συμπτώματα όμως που σχετίζονται με την αισθητική των ποδιών τους όπως τα πρησμένα πόδιααστράγαλοι και κνήμες και οι διογκωμένες φλέβες που προεξέχουν από το δέρμα τις προβληματίζουν έντονα καθώς προκαλούν περιορισμούς στην καθημερινότητα τους.

 

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικής φύσεως

Οι κιρσοί είναι συνήθως αισθητικές ατέλειες που εμφανίζονται στα πόδια. Σύμφωνα με τους αγγειολόγους, η εξωτερική εμφάνισή τους είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου και υποδηλώνει την ύπαρξη πολύ σοβαρότερων εσωτερικών προβλημάτων.

Αν οι κιρσοί δεν θεραπευτούν στο αρχικό τους στάδιο, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνοδιογκώσεις ακόμη και μαύρα σημάδια στα πόδια. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποδεικνύουν φλεβική συμφόρηση και προβλήματα στην μικροκυκλοφορία

Όλα τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία την έγκαιρη θεραπεία των κιρσών. Δεν είναι σωστό να αγνοείτε τα συμπτώματα της νόσου, ιδίως το καλοκαίρι που επιδεινώνονται. Η καλύτερη λύση είναι να ξεκινήσετε τη θεραπεία με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων της φλεβικής νόσου.

 

Συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τους κιρσούς το καλοκαίρι

Οι ιατροί συνιστούν τις παρακάτω καθημερινές συνήθειες:

  • Να βρέχετε τα πόδια σας με κρύο νερό και να κάνετε δροσερά ντους για να ενεργοποιείτε τη φλεβική λειτουργία και να περιορίζετε το αίσθημα βάρους και πόνου στα πόδια. Το να περπατάτε στο νερό συνδυάζει δροσιά και φυσική άσκηση.
  • Η θερμότητα προκαλεί διάταση των φλεβών. Επομένως είναι σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση σε πηγές θερμότητας: ήλιος, σάουνα, τζακούζι, καυτό μπάνιο.
  • Να κάντε μασάζ στα πόδια σας από τα άκρα προς τους μηρούς δηλαδή με την κατεύθυνση της φλεβικής κυκλοφορίας όσο το δυνατόν πιο συχνά καθώς αυξάνει τη φλεβική επιστροφή
  • Να πίνετε πολύ νερό (6-8 ποτήρια την ημέρα).
  • Να βοηθάτε την φλεβική επιστροφή ενώ κοιμάστε ανασηκώνοντας το κάτω μέρος του κρεβατιού κατά 10-15 εκ
  • Να ασκείτε τα πόδια σας για την καταπολέμηση του δυσάρεστου αισθήματος κόπωσης και βάρους. Μεταφέρετε σταδιακά το βάρος του σώματος σας από το εξωτερικό τμήμα του πέλματος στο εσωτερικό και έπειτα από τις φτέρνες στα δάκτυλα και αντιστρόφως
  • Όταν κάνετε μακρινά ταξίδια με αυτοκίνητο, τραίνο ή αεροπλάνο, το να σηκώνεστε και να κάνετε λίγα βήματα ανά τακτά διαστήματα είναι καλό για την κυκλοφορία και προάγει τη φλεβική επιστροφή.

Οι κρέμες, οι αλοιφές και οι λοσιόν ενδέχεται να σας ανακουφίσουν, όμως τα αποτελέσματα της τοπικής αγωγής είναι συχνά βραχυπρόθεσμα.

Θεραπεία των φλεβών εκ των έσω

Δεδομένου ότι οι κιρσοί δεν εμφανίζονται μόνο ως εξωτερικές ατέλειες, αλλά υποδηλώνουν και εσωτερικά προβλήματα, είναι απαραίτητη η διατήρηση της υγείας των φλεβών εκ των έσω.

Σε πολλές περιπτώσεις, για τη θεραπεία των κιρσών στο αρχικό τους στάδιο χρησιμοποιούνται φλεβοτονικά φάρμακα: πρόκειται για ειδικά φάρμακα που αυξάνουν τον τόνο των μυϊκών τοιχωμάτων των φλεβών, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βελτιώνουν την μικροκυκλοφορία του αίματος στα αγγεία.

Ένας από τους πλέον συνιστώμενους φλεβοτονικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της χρόνιας φλεβικής νόσου ήδη από τα αρχικά στάδια, είναι το Daflon® (1) το οποίο συμβάλλει στη μείωση των δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως ο πόνος, το αίσθημα βάρους και κόπωσης και το οίδημα στα πόδια (2). Χάρις στα πέντε φυσικά φλαβονοειδή που περιέχει και τη μικροκονιοποίηση, δρα γρήγορα: ο φλεβικός τόνος αυξάνεται εντός μίας ώρας από τη λήψη δύο χαπιών (2,3,4).

Παράλληλα, η συμπίεση προάγει τη φλεβική επιστροφή. Βοηθά στην πρόληψη του οιδήματος και ενισχύει την οξυγόνωση των ιστών. Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει μέσα συμπίεσης. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα πιο κατάλληλα για εσάς, να σας συμβουλεύσει ως προς το μέγεθος, την ποιότητα και την υφή.

Να θυμάστε: Η ομορφιά των ποδιών σας εξαρτάται από την υγεία των φλεβών σας. Να λαμβάνετε εγκαίρως θεραπεία για τους κιρσούς ιδίως όταν τα συμπτώματα  επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

 

Οδηγίες Χρήσης Daflon

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

βιβλιογραφικές αναφορές

1. International recommendations for the treatment of chronic diseases of the lower limbs. 2014; 33(2): 87-208 2. SPC Daflon 3. Barbe R., Amiel M. Phlebology, 1992, 7 (2), 41-44. 4. Paysant J, Sansilvestri-Morel P, Bouskela E, Verbeuren TJ. Mezhdunarodnaia Angiologia, 2008, 27, 81-85

2024