6/3/2022

Τα Do’s και Dont’s σε περιπτώσεις φλεβικών παθήσεων

Οι παθήσεις των φλεβών είναι από αυτές που είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε. Για να αποφύγετε το νυστέρι του χειρουργού ή άλλες δυσάρεστες διαδικασίες, αλλά και για να διατηρήσετε τα πόδια σας όμορφα και υγιή για τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να φροντίζετε από νωρίς τις φλέβες σας. Οι κιρσοί δε θα φαίνονται πια όπως πριν, γι’ αυτό αν έχετε γενετική προδιάθεση ή αν έχετε εντοπίσει τα πρώτα σημάδια της φλεβίτιδας και της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Τι πρέπει να αποφεύγετε σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια φλεβική πάθηση;

  • Επισκεφθείτε οπωσδήποτε έναν ιατρό για να κάνει κλινική εξέταση και διάγνωση.
  • Υπερβολικό βάρος. Το πρόσθετο φορτίο στις ήδη επιβαρυμένες φλέβες επιδεινώνει το πρήξιμο στα πόδια. Προσπαθήστε να επανέλθετε στο κανονικό σας βάρος και να υιοθετήσετε ισορροπημένη διατροφή.
  • Καθιστικός τρόπος ζωής. Ακόμη και μια απλή βόλτα γύρω από το σπίτι σας μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος σε συνδυασμό με τη διατροφή σας.
  • Υπερβολική σωματική δραστηριότητα. Μην το παρακάνετε με την επιβάρυνση καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει γρήγορη επιδείνωση της νόσου.
  • Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια, τα στενά ή άβολα ρούχα που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλουν στην επιδείνωση του οιδήματος των ποδιών. Φυσικά, τα ψηλοτάκουνα παπούτσια είναι κομψά, και μπορεί η ομορφιά να απαιτεί θυσίες, αλλά όχι αν μιλάμε για τη διατήρηση της υγείας των ποδιών σας.
  • Η κακή διατροφή οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ η παχυσαρκία προκαλεί επιδείνωση των χρόνιων προβλημάτων φλεβικής ανεπάρκειας.
  • Το αλκοόλ και το κάπνισμα προκαλούν και επιδεινώνουν όλες τις αγγειακές παθήσεις.
  • Η σάουνα, οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας συνιστούν επιβαρυντικό παράγοντα για τις φλέβες σας, συχνά προκαλούν διόγκωση των φλεβών, μια κοινή αισθητική βλάβη σε περιπτώσεις φλεβίτιδας και χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας.
  • Η ανύψωση και η μεταφορά βαρέων φορτίων ενδέχεται να έχει αρνητική επίδραση στα αγγεία σας.

Τι συνήθειες θα πρέπει να υιοθετήσετε σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια φλεβική πάθηση;

  • Να φοράτε κάλτσες συμπίεσης, εφόσον λάβετε τη συμβουλή ειδικού πριν από την αγορά τους. Οι κάλτσες συμπίεσης θα πρέπει να επιλεχθούν ειδικά για την περίπτωσή σας.
  • Σωστή ισορροπημένη διατροφή. Συμβάλλει στην εξομάλυνση του βάρους.
  • Ήπια σωματική δραστηριότητα. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος, διατηρούν το φλεβικό τόνο και σας δίνουν αίσθημα ελαφρότητας στα πόδια και μοναδική αυτοπεποίθηση.
  • Να φοράτε άνετα παπούτσια και ρούχα που δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος και σας επιτρέπουν να είστε άνετοι.
  • Ήπια γυμναστική σε τακτική βάση. Η γυμναστική είναι απαραίτητη και μπορεί να σας ανακουφίσει σημαντικά μειώνοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα της φλεβικής νόσου.
  • Μασάζ ποδιών. Μπορεί να σας ανακουφίσει και να σας χαρίσει όχι μόνο υγεία, αλλά και ευεξία.

Αν προσεγγίσετε το ζήτημα ολιστικά, θα βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση της υγείας σας και είναι δυνατό να επιτευχθεί η πρόληψη της ανάπτυξης μιας φλεβικής νόσου. Ακολουθήστε τις συμβουλές του θεράποντα ιατρού σας, εφαρμόστε έναν δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής και όλα αυτά μαζί θα διατηρήσουν τις φλέβες σας υγιείς για πολλά χρόνια.

Σημαντικός παράγοντας για τη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της φλεβικής νόσου είναι η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων. Το Daflon® είναι ένα από τα πιο συχνά χορηγούμενα φλεβοτονικά φάρμακα3. Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά του έχουν μελετηθεί διεξοδικά σε πολλές κλινικές μελέτες και έχουν κερδίσει την αναγνώριση των επαγγελματιών υγείας σε όλο τον κόσμο. 1,2

Tο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ
Οδηγίες Χρήσης Daflon

βιβλιογραφικές αναφορές

1. SPC Daflon 2. A. Nikolaides et al. International Angiology. 2018 June; 37(3):181-254. 3. Παγκόσμια στοιχεία πωλήσεων IQVIA Έτος 2017

2024