6/3/2022

Αιμορροΐδες και καθιστική εργασία.. Για πάντα μαζί;

 

Πρόληψη των αιμορροΐδων σε περίπτωση καθιστικής εργασίας

Πολύ πριν εμφανιστεί ο όρος «αιμορροΐδες» για να περιγράψει αυτό το χρόνιο πρόβλημα, η νόσος αυτή ήταν γνωστή ως «νόσος των βασιλιάδων», «πάθηση των διανοούμενων», ακόμη και ως η «ασθένεια των τεμπέληδων».

Στις μέρες μας, ωστόσο, αποκαλείται όλο και συχνότερα «νόσος του γραφείου». Αυτό, βεβαίως, δεν είναι διόλου περίεργο καθώς οι 8 με 10 ώρες καθιστικής εργασίας μπροστά στον υπολογιστή οδηγούν στην εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως ο κνησμός, η αίσθηση ύπαρξης ξένου σώματος στον πρωκτό, το αίσθημα καύσου, όπως και η αίσθηση βάρουςπίεσης και πόνου κατά το περπάτημα και τις κενώσεις.

Δεδομένης της λεπτότητας του προβλήματος είναι δύσκολο να καθορίσουμε την έκτασή του. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι το 25%-40% των ανθρώπων του γενικού πληθυσμού, με το πέρασμα των χρόνων θα εμφανίσει την αιμορροϊδική νόσο. Από τον περασμένο αιώνα, η θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου έχει εξελιχθεί σημαντικά, αλλά αποτελεί κοινή άποψη ότι το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν.

Ας δούμε λοιπόν πώς  συνδέεται η καθιστική ζωή με την αιμορροϊδική νόσο:

  • Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τα αγγεία. Όταν καθόμαστε, διαταράσσεται η σωστή εκροή του αίματος και προκύπτει δυσλειτουργία μεταξύ της εισροής αίματος στο φλεβικό πλέγμα που βρίσκεται στην κοπροδόχο λήκυθο (αιμορροΐδες) και της εκροής αυτού. Οι αιμορροΐδες αυξάνονται σε μέγεθος και σχηματίζουν αυτό που ονομάζουμε «όζους».
  • Ο δεύτερος παράγοντας είναι μηχανικής φύσεως. Σε όσους είναι αναγκασμένοι να ζουν καθιστική ζωή δημιουργείται υπεραιμία στα πυελικά τους όργανα, η οποία οδηγεί σε διόγκωση των φλεβών, σε εξασθένηση του τόνου των τοιχωμάτων τους και στην εμφάνιση δυστροφικών μεταβολών στα αγγεία τους κατά την κίνηση των αιμορροΐδων.
  • Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τη φυσιολογία. Η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα προκαλεί αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους και η παραμέληση της γυμναστικής οδηγεί στην εμφάνιση αυτής της δυσάρεστης νόσου.
  • Ο τρίτος παράγοντας είναι η έλλειψη μέτρου. Όπως αναφέρει και ο Ιπποκράτης σε ένα από τα γραπτά του, όσοι πίνουν υπέρμετρη ποσότητα αλκοόλ αλλά και όσοι καταναλώνουν φαγητά με υπερβολικό αλάτι και καρυκεύματα διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης αιμορροΐδων. Η ουσία είναι ότι η κακή διατροφή και η ανεπαρκής πρόσληψη νερού οδηγούν στη δημιουργία ενός ακόμη συνήθους παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση αιμορροΐδων, τη συχνή εμφάνιση δυσκοιλιότητας, η οποία, επιπλέον συμβάλλει και στην αύξηση του μεγέθους των αιμορροΐδων.
  • Πρέπει, επίσης, να θυμόμαστε ότι η εμφάνιση αιμορροϊδοπάθειας ευνοείται από τις συγγενείς ιδιαιτερότητες του ορθού καθώς και από προηγούμενα μολυσματικά νοσήματα.

Πώς μπορούν να προστατευθούν από την εμφάνιση αιμορροΐδων οι υπάλληλοι γραφείου;

  • Πρώτον, προσπαθήστε να εναλλάσσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Για παράδειγμα, όταν δουλεύετε στον υπολογιστή, κάντε ένα μικρό πεντάλεπτο διάλειμμα ανά μία ώρα. Σηκωθείτε, περπατήστε στο γραφείο ή απλώς τεντωθείτε. Μην αμελείτε τη διαπροσωπική επικοινωνία με τους συναδέλφους σας: αντί να καλέσετε τον συνάδελφο από το διπλανό γραφείο στο τηλέφωνο, πηγαίνετε να του μιλήσετε. Μην περιμένετε τον ανελκυστήρα: ανεβείτε και κατεβείτε με τις σκάλες. Αν σας δοθεί μια ευκαιρία να περπατήσετε έξω στο δρόμο εκμεταλλευτείτε την. Η σωματική δραστηριότητα, εντός λογικού πλαισίου, είναι ένα εξαιρετικό μέτρο πρόληψης των αιμορροΐδων για όσους η εργασία τους είναι καθιστική.
  • Δεύτερον, υιοθετήστε σωστή διατροφή. Πίνετε περισσότερα υγρά, καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, περιορίστε την κατανάλωση φαγητών που περιέχουν υδατάνθρακες και σταματήστε την κατανάλωση γλυκών. Προσπαθήστε να τρώτε συχνά (ένα γεύμα ανά 2,5-3 ώρες), αλλά μικρές ποσότητες.
  • Αν έχετε ήδη κάποια συμπτώματα της νόσου, αρχίστε να κάνετε ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις. Οι ασκήσεις αυτές στοχεύουν στην εκγύμναση της πυέλου και περιλαμβάνουν τη χρήση ελαφρών βαρών στους μυς της κνήμης, αναπνευστικών ασκήσεων και ασκήσεων σε πρηνή θέση. Μπορείτε να κάνετε ασκήσεις και στον χώρο εργασίας σας όταν κάθεστε στην καρέκλα του γραφείου σας.

Μην αναβάλλετε την αντιμετώπιση της νόσου.

Επισκεφτείτε τον ιατρό σας αμέσως μόλις παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα: η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα όταν δεν έχει εξελιχθεί.

Το φλεβοτονικό φάρμακο Daflon®  ανακουφίζει τα συμπτώματα των αιμορροΐδων. Η δράση του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι συνδυαστική: μειώνει τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων και βελτιώνει τον φλεβικό τόνο, εξαλείφοντας έτσι τη δυσλειτουργία μεταξύ της εισροής και της εκροής του αίματος.1

Με τη δράση του αυτή, το Daflon® ανακουφίζει από τα πιο συνήθη συμπτώματα της νόσου κατά την κρίση, όπως ο κνησμός και η αιμορραγία, ενώ παράλληλα μειώνει τον πόνο που προκαλείται λόγω των αιμορροΐδων (2,3).

Το Daflon® μπορεί να συνδυαστεί με τοπικά φάρμακα: αλοιφές, γέλες και υπόθετα. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε, ωστόσο, ότι το αποτέλεσμα της χρήσης μόνο τοπικής αγωγής για τη θεραπεία των αιμορροΐδων μπορεί να είναι μικρό. Για καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη φλεβοτονικών φαρμάκων, στα οποία κατατάσσεται και το Daflon®.

Και μην ξεχνάτε: η νόσος αντιμετωπίζεται πάντοτε πιο εύκολα όταν βρίσκεται στο αρχικό της στάδιο. Αν παρατηρήσετε τα πρώτα συμπτώματα αιμορροΐδων, μην αναβάλετε τη θεραπεία. Φροντίστε τον εαυτό σας σήμερα!

Οδηγίες Χρήσης Daflon

Tο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

βιβλιογραφικές αναφορές

1. ΠΧΠ Daflon 500mg 2. Cospite M. Double-blind, placebo-controlled evaluation of clinical activity and safety of Daflon 500 mg in the treatment of acute hemorrhoids. Angiology 1994; 45 (6-Part 2): 566-573.4 3. Misra M. Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding from acute internal haemorrhoids, Surgery (SURG) 2000; 87 (7): 868-872 

2024