6/8/2022

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων στους άνδρες

 

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι άνδρες είναι πιο ευπαθείς στην αιμορροϊδοπάθεια απ’ ότι οι γυναίκες. Επιπλέον, οι άνδρες συνήθως υποφέρουν περισσότερο από τις γυναίκες καθώς αρνούνται να επισκεφθούν ιατρό και αναζητούν απαντήσεις για τα ενοχλητικά τους συμπτώματα στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η προσέγγιση ενέχει κινδύνους. Αν ένας άνδρας αισθανθεί πόνο ή κολικούς στον πρωκτό, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να αναζητήσει ιατρική συμβουλή. Βασιζόμενος στην κλινική εικόνα του ασθενούς, ο ειδικός θα προτείνει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή  για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.

Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται:

  • Το πρώτο στάδιο της νόσου χαρακτηρίζεται από κνησμό και πόνο στον πρωκτό. Επίσης σε αυτό το στάδιο, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει ήπια αιμορραγία.
  • Στο επόμενο στάδιο, τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα και εμφανίζονται οι αιμορροΐδες. Συχνά, οι ασθενείς διαπιστώνουν την ύπαρξη των αιμορροΐδων όταν επισκέπτονται την τουαλέτα αλλά ανατάσσονται αυτόματα στη συνέχεια.
  • Το τρίτο στάδιο χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση των αιμορροΐδων κατά το σήκωμα βαρέων αντικειμένων, κατά τις κενώσεις, ακόμη και με τον βήχα και απαιτείται ανάταξη με το χέρι.
  • Το τέταρτο στάδιο της νόσου είναι το πιο επώδυνο. Σε αυτό το στάδιο, ο πόνος του ασθενή στον πρωκτό δεν υποχωρεί σχεδόν πότε. Ο ασθενής υποφέρει και νιώθει επιτακτικά την ανάγκη να κάθεται ή να πηγαίνει στην τουαλέτα. Συχνά ο ασθενής αυτού του σταδίου παραπονείται ότι έχει την αίσθηση ότι υπάρχει ένα ξένο σώμα στον ορθό του.

Στα πρώτα στάδια της αιμορροϊδοπάθειας, οι ιατροί χορηγούν στους ασθενείς συντηρητική θεραπευτική αγωγή. Εάν η νόσος είναι σε προχωρημένο στάδιο οι ειδικοί καταφεύγουν και σε επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές.

 Τα φάρμακα για τη θεραπεία των αιμορροΐδων είναι είτε φάρμακα εξωτερικής χρήσης (συχνά ονομάζονται τοπικά φάρμακα) είτε φάρμακα που χορηγούνται από του στόματος:

  • Γενικώς συστήνονται αλοιφές και υπόθετα εξωτερικής χρήσης με σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων της νόσου.
  • Τα φάρμακα που χορηγούνται από του στόματος περιλαμβάνουν συστημικά φάρμακα, όπως σταγόνες και χάπια για τη θεραπεία των αιμορροΐδων.

Η τοπική αγωγή είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να καταπραΰνει τον πόνο και τη φλεγμονή. Ωστόσο, η επίδραση των τοπικών φαρμάκων είναι συχνά προσωρινή. Όταν αυτή παρέλθει, οι ασθενείς χρειάζεται να καταφύγουν εκ νέου σε φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

Τα συστημικά φάρμακα για τη θεραπεία των αιμορροΐδων λειτουργούν εκ των έσω. Το Daflon® είναι ένα από τα πιο γνωστά συστημικά φλεβοτονικά φάρμακα παγκοσμίως1. Αποτελείται από 5 φλαβονοειδή με συνεργιστική δράση και ενισχύει τον φλεβικό τόνο και μειώνει τη φλεβική στάση και τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, το Daflon® για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της αιμορροϊδικής κρίσης εξαλείφει τα επώδυνα συμπτώματα της νόσου και κατά συνέπεια άμεσα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πλήρως στην καθημερινότητά του 2,3,4 .Τέλος, το Daflon® μειώνει τον κίνδυνο της περαιτέρω εξέλιξης της νόσου και των υποτροπών4

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θεραπεία για τις αιμορροΐδες πρέπει να είναι πάντοτε συνδυαστική με την αλλαγή του τρόπου ζωής.

Η λήψη φαρμάκων θα πρέπει να συνδυάζεται με σωματική άσκηση, σωστή διατροφή και πρόσληψη νερού. Οι ειδικοί συστήνουν επιπλέον τα εξής:

  • ρύθμιση της συχνότητας των κενώσεων
  • τήρηση απλών κανόνων υγιεινής
  • γυμναστική για τη διευκόλυνση της επαναφοράς της κυκλοφορίας του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα
  • περιορισμός του άγχους, καθώς οι καταστάσεις στρες προκαλούν σπασμούς των μαλακών μυών των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων που απομακρύνουν το αίμα από τις αιμορροΐδες.

βιβλιογραφικές αναφορές

1. Στοιχεία πωλήσεων IQVIA Έτος 2017 2. Cospite M. Double-blind, placebo-controlled evaluation of clinical activity and safety of Daflon 500 mg in the treatment of acute hemorrhoids. Phlebology. 1994; 9(suppl 1):40-43. 3. Misra M. Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding from acute internal haemorrhoids, Surgery (SURG) 2000; 87 (7): 868-872 4. Goldberg R., Daflon® is significantly more effective than placebo in the treatment of hemorrhoids. Phlebology 1992:7 (Annex 2): p. 61-63

2024