6/3/2022

Συμβουλές για την πρόληψη των αιμορροΐδων

Είναι πλέον γνωστό ότι η θεραπεία μιας νόσου είναι πιο πολυδάπανη από την πρόληψή της. Το ίδιο

ισχύει και για τη θεραπεία και την πρόληψη των αιμορροΐδων. Και τι δεν θα έδιναν όσοι ταλαιπωρούνται από τη νόσο για να γυρίσουν τον χρόνο πίσω και να εφαρμόσουν όλα εκείνα τα μέτρα που θα τους προστάτευαν από τα επώδυνα συμπτώματα.

Δεν είναι να απορεί κανείς που οι δημοφιλείς μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν περισσότερα από 100.000 αποτελέσματα με την αναζήτηση της φράσης «πρόληψη των αιμορροΐδων».

Η πρόληψη των αιμορροΐδων στο σπίτι ξεκινά με απλά βήματα όπως η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, με ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, απαλλαγή από τις κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα και πραγματοποίηση ειδικών ασκήσεων.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, διάφορες ομάδες ασκήσεων με ελαφριά βάρη για τους μυς της κνήμης, απλά προγράμματα γυμναστικής που περιλαμβάνουν το σήκωμα και το κατέβασμα της πυέλου, ασκήσεις σε πρηνή θέση, καθώς και αναπνευστικές ασκήσεις.

Οι ιατροί συστήνουν ακόμη:

  • Να βελτιώσετε το μοτίβο των κενώσεών σας και να προσπαθήσετε να επισκέπτεστε την τουαλέτα συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα
  • Να συνηθίσετε να πλένεστε πάντα με κρύο νερό και να αποφεύγετε προϊόντα που προκαλούν ερεθισμό.
  • Να αποφεύγετε την έκθεση σε πηγές θερμότητας (για παράδειγμα σε σάουνα ή με την έκθεση στον ήλιο).
  • Να πίνετε πολύ νερό (6-8 ποτήρια την ημέρα)
  • Να αποφεύγετε να σηκώνετε μεγάλα βάρη.

Αν η νόσος σάς δημιουργεί προβλήματα, πρέπει αναμφίβολα να επισκεφτείτε ιατρό.

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατό πιο γρήγορα. Ένα φλεβοτονικό φάρμακο που χαίρει της αναγνώρισης των ιατρικών επαγγελματιών είναι το Daflon®, η δράση του οποίου στοχεύει στη θεραπεία των συμπτωμάτων των αιμορροΐδων1. Περιέχει 5 φυσικά φλαβονοειδή με συνεργική δράση, μειώνει τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων, βελτιώνει τον φλεβικό τόνο, γεγονός που συμβάλλει στη σωστή εισροή και εκροή του αίματος1. Η θεραπεία των αιμορροΐδων με τη λήψη ενός φαρμάκου με δράση αποδεδειγμένη στο χρόνο μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τα συμπτώματα της νόσου2,3.

Σε περίπτωση αιμορροϊδικής κρίσης, συνιστάται η λήψη 6 χαπιών ημερησίως για τις πρώτες 4 ημέρες και, στη συνέχεια, μείωση της δόσης στα 4 χάπια ημερησίως για 3 ημέρες.1 Και μην ξεχνάτε ότι το Daflon® μπορεί να συνδυαστεί με τοπικά φάρμακα: αλοιφές, γέλες και υπόθετα.

Το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν :

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το Φύλλο Οδηγιών Χρήσης

βιβλιογραφικές αναφορές

1. ΠΧΠ Daflon 500mg 2. Cospite M. Double-blind, placebo-controlled evaluation of clinical activity and safety of Daflon 500 mg in the treatment of acute hemorrhoids. Angiology 1994; 45 (6-Part 2): p. 566-573 3. Misra M. Randomized clinical trial of micronized flavonoids in the early control of bleeding from internal hemorrhoids, Surgery (SURG) 2000; 87 (7): 868-872

2024