6/8/2022

Θεραπεία της σοβαρής αιμορροϊδοπάθειας

Οι πρωκτολόγοι θεωρούν τις αιμορροΐδες ύπουλη νόσο κι έχουν δίκιο. Αν η νόσος δε διαγνωστεί και δε χορηγηθεί θεραπεία εγκαίρως, οι αιμορροϊδικοί όζοι μεγεθύνονται σταδιακά σε σημείο τέτοιο που δεν είναι πλέον δυνατό να αναταχθούν με υποβοήθηση του χεριού.

Οι ασθενείς που επισκέπτονται τον ιατρό σε αυτό το στάδιο, αναφέρουν ότι υποφέρουν από έντονο πόνο και διαρκές αίσθημα καύσου. Συχνά, μετά την κένωση ή το σήκωμα βαρέων αντικειμένων, οι αιμορροΐδες αρχίζουν να αιμορραγούν. Ωστόσο, οι ιατροί προειδοποιούν για το εξής πλέον δυσμενές σενάριο: Αν δε θεραπευτεί η σοβαρή αιμορροϊδοπάθεια, μπορεί αργά ή γρήγορα, να προκληθεί κάποια λοίμωξη η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλοκές.

 

Σοβαρή αιμορροϊδοπάθεια: Θεραπεία

Ακόμη και όταν η νόσος εξελιχθεί στη σοβαρή της μορφή, πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να ελπίζουν ότι μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα χωρίς χειρουργική επέμβαση. Για παράδειγμα, οι διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν εκατομμύρια αποτελέσματα για αναζητήσεις όπως «τέσσερα στάδια αιμορροΐδων: θεραπεία χωρίς χειρουργική επέμβαση». Εντούτοις, η κύρια θεραπευτική μέθοδος που συστήνεται για τις αιμορροΐδες «Σταδίου IV» είναι η χειρουργική επέμβαση.

Η συντηρητική αντιμετώπισή τους επιλέγεται επίσης συχνά, αλλά σε μετεγχειρητικό στάδιο. Ως φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιούνται όλα τα παρακάτω:

  • συστημικά φάρμακα
  • φάρμακα εξωτερικής χρήσης, όπως κρέμες και αλοιφές.

Το daflon 500mg είναι ένα αγγειοδραστικό φάρμακο το οποίο τυγχάνει αναγνώρισης από τους επαγγελματίες του τομέα υγείας, μεταξύ άλλων και για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της αιμορροϊδοπάθειας1.

Οι δραστικές ουσίες του daflon 500mg είναι πέντε φλαβονοειδή φυσικής προέλευσης τα οποία αυξάνουν το φλεβικό τόνο και επαναφέρουν στο φυσιολογικό  τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων1. Η δράση του φαρμάκου συμβάλλει στην καταστολή των δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως ο πόνος, ο κνησμός και η αιμορραγία, που είναι και αυτά που προκαλούν άγχος στους ασθενείς2.

Πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι το daflon 500mg μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης των αιμορροΐδων3

Οδηγίες Χρήσης Daflon

Tο Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστούν:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ‘Η ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ

 

βιβλιογραφικές αναφορές

1. SmPC Daflon 2. Cospite M. Double-blind, placebo-controlled evaluation of clinical activity and safety of Daflon 500 mg in the treatment of acute hemorrhoids. Angiology 1994; 45 (6-Part 2): 566-573.4 3. Goldberg R., Daflon® is significantly more effective than placebo in the treatment of hemorrhoids. Phlebology 1992:7 (Annex 2): p. 61-63

2024